Bart Lodewijks Library

English / Dutch

Bart Lodewijks
Kerk van Ruisbroek-tekeningen

De Kerk van Ruisbroek, Sint-Pieters-Leeuw, België, wordt teruggegeven tot profaan gebruik. In aanloop naar de ontwijding beteken ik het heiligdom met krijt.

3 juli 2023: De zon laat de schaduwen van de bomen op de zijbeuk dansen. Alles lijkt peis en vree. Als ik enige afstand van het gebouw neem, flonkert de lage zon in het vensterglas, alsof er knipogen uitgedeeld worden, wat mijn hart sneller doet kloppen. Ik krijg het gevoel dat ik iets in werking moet zetten wat het gebouw ten goede komt. Door de jaren heen heeft het mij aan religieuze inspiratie ontbroken, al kan ik niet beweren dat gebedsruimtes me koud laten. Het lijkt me beter om niet meteen het gebouw te betekenen met krijt, maar te beginnen met omtrekkende bewegingen. Misschien levert enige aarzeling meer inzicht op dan meteen in actie te schieten. Het gebouw telt zoveel lijnen en vlakken, het is één groot speelveld. Je moet van goeden huize zijn om er iets aan toe te voegen.

Klik op de afbeelding om het e-book te openen:
Je kunt je hier inschrijven om op de hoogte te blijven van nieuwe projecten van Bart Lodewijks:


Het project Kerk van Ruisbroek-tekeningen is uitgevoerd in opdracht van GIST, eerste triënnale van de Zennevallei, België, van 26 augustus tot 5 november 2023.